[image]

Българската следа :)

 
1 19 20 21 22 23 36
+
-
edit
 

Massaraksh

аксакал
★☆
-VMK-> Натриев Нитрат KNO3 (НН) - 50%
Может, NaNO3 ?
   3.53.5
+
-
edit
 

-VMK-

опытный

-VMK->> Натриев Нитрат KNO3 (НН) - 50%
Massaraksh> Может, NaNO3 ?

Да NaNO3, с извинение... Ще редактирам за поправка.

Натриев Нитрат NaNO3 (НН) - 50%
Натриев Ацетат CH3COONa (АН) - 50%

Благодаря!
   3.0.113.0.11
UA Старатель_92 #07.07.2009 20:07  @-VMK-#06.07.2009 18:48
+
-
edit
 

Старатель_92

втянувшийся

-VMK-> Някой пробвал ли е гориво със следния състав:
-VMK-> Натриев Нитрат NaNO3 (НН) - 50%
-VMK-> Натриев Ацетат CH3COONa (АН) - 50%

VMK, ты можешь попробовать нитрат Калия вместо нитр.Натрия ? Или есть ссылки, где можно посмотреть о подобном топливе с KNO3 ?

Ты прессовал порошок или как ?

Спасибо.
   3.0.113.0.11

-VMK-

опытный

Старатель_92> VMK, ты можешь попробовать нитрат Калия вместо нитр.Натрия ? Или есть ссылки, где можно посмотреть о подобном топливе с KNO3 ?
Старатель_92> Ты прессовал порошок или как ?

Статия от Vega е публикувана тук: Начало | Българска наука
И в БГ форума: Вход

Ето няколко цитата (от Vega):

" Първоначално при нагряването се стапя само натриевия ацетат при около 80*С.При по-нататъшното нагряване настъпва обезводняване на сместа при 120*С.В този момент сместа се втвърдява.При достигане на температура от 245*С се стапя отново и тогава се получава много тънколивка течна смес. "

" При използване на KNO3 вместо натриева селитра се получава смес горяща с по-ниска скорост.
От друга страна смес от 25% KNO3 и 25% NaNO3 и 50% Натриев ацетат има по-ниска максимална температура на топене при запазване на тънколивкоста!
"

" След стапянето и обезводняването химичния състав на гориво 50/50 е:
Натриев нитрат - 62,5%
Натриев ацетат - 37,5%
По PROPER такъв състав при стандартно налягане осигурява относителен импулс 169,8с .Плътност на заряда 1,9136г/см3
"


" При повишаване съдържанието на натриевия ацетат относителния импулс се увеличава,например при изходна смес от :

Натриев нитрат - 30%
Натриев ацетат/трихидрат/ - 70%

се получава горивен състав:

Натриев нитрат - 40%
Натриев ацетат/безводен/ - 60%

С относителен импулс 177,2с
"

Това гориво се лее като вода! ;)
Прикреплённые файлы:
 
   3.0.113.0.11

-VMK-

опытный

Старатель_92> Ты прессовал порошок или как ?

Аз получих гориво 50/50 точно по описанието. Но не постигнах висока скорост на горене :/ при мен се получи само 1,6мм/с. Вероятно поради неточно съотношение на компонентите в следствие на значителното съдържание на влага.
Прикреплённые файлы:
 
   3.0.113.0.11
UA Non-conformist #08.07.2009 11:25  @-VMK-#08.07.2009 11:09
+
-
edit
 

Non-conformist

аксакал

-VMK-> Аз получих гориво 50/50 точно по описанието. Но не постигнах висока скорост на горене :/ при мен се получи само 1,6мм/с.
Сделай еще один тест, с грузиками: Запуски ракет и испытания [Non-conformist#01.07.09 10:13]
Получишь более точные данные! :)
   
BG -VMK- #08.07.2009 11:38  @Non-conformist#08.07.2009 11:25
+
-
edit
 

-VMK-

опытный

Non-conformist> Сделай еще один тест, с грузиками: Запуски ракет и испытания [Non-conformist#01.07.09 10:13]
Non-conformist> Получишь более точные данные! :)

"тест, с грузиками" - Отличен метод! Поздравленя!

В този случай супер-точност е ненужна. Това са мои първи опити с това гориво - сега целта е получаване на "стандартни" резултати и повтаряемост. А това гориво гори с висока скорост, с добавка на катализатор не са правени опити ;);)
   3.0.113.0.11

-VMK-

опытный

Акварел - катализатор?

Въпроси:
Какво съдържа акварела?
Пигмент + водноразтворима свръзка... ?
А пигмента - органичен или НЕорганичен?

Реших да добавя +1% акварел към RCandy само за тест. Пигмента в акварела вероятно е с минимален размер на частиците :)
За първи опит добавих акварел с виолетов цвят :) Теста за скорост предстои, след 22:00BGT за да е тъмно.
Прикреплённые файлы:
 
   8.08.0

-VMK-

опытный

-VMK-> Акварел - катализатор?
Прикреплённые файлы:
 
   8.08.0
+
-
edit
 

Massaraksh

аксакал
★☆
-VMK-> За първи опит добавих акварел с виолетов цвят :)

О! Интересно было бы потом и другие проверить.

Только от клея и наполнителей, присутствующих в них, надо бы сначала избавиться.

404 Not Found

Оптовому покупателю
о фирме о фирме
Сертификаты
Заключение о результатах испытаний краски
Календарь мастер-классов
Список существующих мастер-классов


// Дальше — www.tairtd.ru
 



А вот здесь немножко про состав пигментов:
http://kroyter.ru/kraski

А здесь - более подробно:

Краски — Википедия

Краски
Материал из Википедии — свободной энциклопедии
Текущая версия страницы пока не проверялась опытными участниками и может значительно отличаться от версии, проверенной 4 сентября 2011;
проверки требуют 17 правок.
Текущая версия страницы пока не проверялась опытными участниками и может значительно отличаться от версии, проверенной 4 сентября 2011;
проверки требуют 17 правок.


// Дальше — ru.wikipedia.org
 

   3.53.5
Это сообщение редактировалось 13.07.2009 в 23:09
UA Non-conformist #13.07.2009 23:25  @-VMK-#13.07.2009 22:18
+
-
edit
 

Non-conformist

аксакал

-VMK->> ...
Каков состав твоей р-карамели (горючее, антикристаллизационная добавка)? Как долго она отверждается?
   
+
-
edit
 

-VMK-

опытный

Massaraksh> О! Интересно было бы потом и другие проверить.
Massaraksh> Только от клея и наполнителей, присутствующих в них, надо бы сначала избавиться.

Вероятно влиянието ще бъде нищожно - акварелната добавката е само 1...3...5%

Massaraksh> 404 Not Found
Massaraksh> А вот здесь немножко про состав пигментов:
Massaraksh> http://kroyter.ru/kraski
Massaraksh> А здесь - более подробно:
Massaraksh> Краски — Википедия

:) Спасибо.
   8.08.0
BG -VMK- #14.07.2009 00:05  @Non-conformist#13.07.2009 23:25
+
-
edit
 

-VMK-

опытный

-VMK->>> ...
Non-conformist> Каков состав твоей р-карамели (горючее, антикристаллизационная добавка)?
За 100г.
KNO3 (чист) 64% - 64гр.
Захар (бяла, рафинирана) 28% - 28гр.
Глюкоза (течна, 20%вода) 8% (10%) - 10гр.

Non-conformist> Как долго она отверждается?

Както при James Yawn. При изстиване до нормална температура на околната среда :) Времето за втвърдяване зависи от размера на заряда, бронировка и др.п.
Прикреплённые файлы:
 
   8.08.0

-VMK-

опытный

-VMK-> Акварел - катализатор?

Огневия тест не показа прираст в скоростта на горене. Обикновено това гориво гори с 3 до 3,3мм/с, с добавка на 1% акварел скоростта при първия опит е 3,0мм/с (98кадъра/10мм @30кадъра/сек.)

Интересно каква ще бъде скоростта с добавка на черен(сажди?) акварел, също и с добавка на акварел с цвят като Fe2O3 ;-).

Друг тест е възможен с по-голям процент добавка - примерно 5%... А с голям процент, примерно 20%, с цел оцветяване на дима? ;-)
Прикреплённые файлы:
 
   8.08.0
UA Non-conformist #14.07.2009 13:20  @-VMK-#14.07.2009 00:05
+
-
edit
 

Non-conformist

аксакал

-VMK-> Времето за втвърдяване зависи от размера на заряда, бронировка и др.п.
Как долго отверждался образец с добавкой фиолетовой акварели, изображенный на фото выше?
   
BG -VMK- #14.07.2009 16:51  @Non-conformist#14.07.2009 13:20
+
-
edit
 

-VMK-

опытный

Non-conformist> Как долго отверждался образец с добавкой фиолетовой акварели, изображенный на фото выше?

Не съм засичал време с хронометър. Извадих състава от нагрева и го поставих върху парче плат. Консистенция - мек пластелин. С ръка внимателно оформих цилиндричната форма, температурата падна, консистенцията стана като твърд пластелин... след около 1/2 до 1 минута, заряда беше втвърден достатъчно за да запава формата си, но се усеща млка пластичност при усилие - в това време бяха нанесени отметките в сантиметри (с помощтта на "CD-PEN"). След това образеца беше оставен в херметичен съд до окончателното си изстиване до температура на околната среда... Времето от началото на формовката до затварянето в херметичния съд беше примерно 2-3 минути...

До колкото разбрах ти използваш нерафинирана захар (тъмно-жълта - тук в БГ се продава като "еко_храна"). RCandy с 5% сорбитол по механични свойства не се различава много от RCandy а ла James Yawn, при положение, че се използва бяла рафинирана захар. (имам опит с няколко малки партиди KNO3/Su/So 65/30/5).

А процеса на получаване/работа с RCandy при тебе е различен?
   3.0.113.0.11
UA Non-conformist #14.07.2009 17:50  @-VMK-#14.07.2009 16:51
+
-
edit
 

Non-conformist

аксакал

-VMK-> А процеса на получаване/работа с RCandy при тебе е различен?
Я до сих пор экспериментировал с другим составом - НК/Сахар/Сорбит 65/30/5. Он слишком быстро твердеет, хотя и заметно медленнее, чем чистая сахарная карамель. Планирую удвоить-утроить содержание сорбита; я хочу, чтобы с одной стороны топливо не твердело бы мгновенно при контакте с алюминиевой трубкой корпуса, имеющей комнатную температуру, а сдругой стороны - чтобы заряд не отверждался сутки, или около того, как чистая сорбитовая карамель. Один-два часа до полного отверждения - это был бы идеальный вариант для меня.
   
BG -VMK- #14.07.2009 21:34  @Non-conformist#14.07.2009 17:50
+
-
edit
 

-VMK-

опытный

Non-conformist> ... НК/Сахар/Сорбит 65/30/5. Он слишком быстро твердеет...

Примерно така се втвърдява и RCandy а ла James Yawn...
Може би разликата е, че гориво RCandy а ла James Yawn е пластично в по-голяма степен в сравнение с "НК/Сахар/Сорбит 65/30/5" при температури при които може да се формова с ръка (примерно при 45-550C).
При желание и време пробвай и с друг пластификатор - например "Coca~Cola" ;) (съдържа глюкозо-фруктозен сироп 108гр/л + оцвтител), пчелен мед, лимонена киселина или др. С НК/Сахар/"Coca~Cola" пластичността на горивото е по-голяма, но е значително по-хигроскопично в сравнение с НК/Сахар/Сорбит. Повече подробности за тези добавки има тук: Вход
   8.08.0
RU RocKI #17.07.2009 00:45  @Non-conformist#14.07.2009 17:50
+
-
edit
 

RocKI

опытный

Non-conformist> Я до сих пор экспериментировал с другим составом - НК/Сахар/Сорбит 65/30/5. Он слишком быстро твердеет

Вообще-то у RCandy не сорбит и не 5%.
   7.07.0
UA Non-conformist #17.07.2009 10:43  @RocKI#17.07.2009 00:45
+
-
edit
 

Non-conformist

аксакал

RocKI> Вообще-то у RCandy не сорбит и не 5%.
Я уважаю JY вообще и его "rCandy" в частности, но имхо нельзя нормально упарить замес сахарной карамели массой почти 700 г на банальной сковородке (за один цикл!), как это изображено на авторской фотосессии.

Я не знаю, может у автора и получается это сделать, но топливо такого финишного цвета, какой можно наблюдать на авторских фото, у меня гореть отказывается. Подчеркну - речь идет не о низкой скорости горения, а о том, что образцы такого цвета не удается ПОДЖЕЧЬ ВООБЩЕ. Я не знаю, может быть авторскому топливу такой цвет придает кукурузный сироп или что-то еще, но сахарное топливо, сожженное до такого веселого золотистого цвета, у меня просто НЕ загоралось.

Буду благодарен тому, кто приведет точный (авторский) рецепт того, что, собственно, называется "rCandy", или по крайней мере того, что под этим термином понимается на этом форуме. По моей версии, буква "r-" происходит от англ. recrystallized, что в "ракетном" переводе означает "упаренный".
   
RU RocKI #17.07.2009 11:04  @Non-conformist#17.07.2009 10:43
+
-
edit
 

RocKI

опытный

Non-conformist> Буду благодарен тому, кто приведет точный (авторский) рецепт того, что, собственно, называется "rCandy", или по крайней мере того, что под этим термином понимается на этом форуме.
Я просто обратил твое внимание, что многие (и я сам, каюсь) берут 5% сорбита и называют это RCandy. У автора сиропа, то бишь "сорбита", немного больше, по-памяти 7%. Это может играть роль.
   7.07.0
BG -VMK- #17.07.2009 11:38  @Non-conformist#17.07.2009 10:43
+
-
edit
 

-VMK-

опытный

RocKI>> Вообще-то у RCandy не сорбит и не 5%.
Non-conformist> Я уважаю JY вообще и его "rCandy" в частности, но имхо нельзя нормально упарить замес сахарной карамели массой почти 700 г на банальной сковородке (за один цикл!), как это изображено на авторской фотосессии.

От моя опит е напълно възможно, при наличие на пособия с необходимия размер и обем.

Non-conformist> Я не знаю, может у автора и получается это сделать, но топливо такого финишного цвета, какой можно наблюдать на авторских фото, у меня гореть отказывается. Подчеркну - речь идет не о низкой скорости горения, а о том, что образцы такого цвета не удается ПОДЖЕЧЬ ВООБЩЕ.

Вероятната причина е в изходните "реактиви"...

Non-conformist> ... авторскому топливу такой цвет придает кукурузный сироп или что-то еще...

Съвсем точно. При мен KNO3(чист без антисбиващи добавки)/Su/So 65/30/5 се получава със съвършенно бял цвят. Но състав, който съдържа фруктоза се получава със златист цвят.

Non-conformist> но сахарное топливо, сожженное до такого веселого золотистого цвета, у меня просто НЕ загоралось.

Гори съвсем нормално. При мен няколко пъти се получи "прегрято" гориво с цвят като "Крафт бумага" - гори нормално с около 3мм/с

Non-conformist> Буду благодарен тому, кто приведет точный (авторский) рецепт того, что, собственно, называется "rCandy",

"The proportions are: KNO3 - 64%, Sucrose - 28%, Dextrose (monohydrate) 6%, Fructose - 2%" взето от тук: Skillet Rcandy, Large Batch

Non-conformist> ...По моей версии, буква "r-" происходит от англ. recrystallized

Точно.

Non-conformist> что в "ракетном" переводе означает "упаренный".

Не въвсем за "RCandy".

По моему "Рекристализиран"(recrystallized) = "упаренный", но
"RCandy" = "Recrystallized KNO3/Su/Dx/Fr 64%/28%/6%/2%" (или 64%/28%/8% "Karo surup")

На видеото "прегрят" Състав "R"-KNO3/Su 60/40 със златист цвят - гори с 3,3мм/с :)
Прикреплённые файлы:
 
   3.0.113.0.11
UA Non-conformist #17.07.2009 17:18  @RocKI#17.07.2009 11:04
+
-
edit
 

Non-conformist

аксакал

RocKI> ..."сорбита", немного больше, по-памяти 7%. Это может играть роль.
Да, -VMK- привел выше соотношение 64/28/8 (думаю, что глюкоза, что сорбит - роли не играет). Мне кажется, что изменение топливно-окислительного баланса на один процент в сторону топлива-связки играет бОльшую роль в механических характеристиках топлива, нежели изменение в соотношении "топливо/антикристаллизационная добавка (модификатор)".

Хотя я пробовал 65/20/15 (против 65/30/5), и получил от этих опытов сильно неоднозначное впечатление. Во-первых остатки воды (чисто субъективно) улетают заметно хуже, чем у "30/5" - требуется дольше держать нагрев. Во-вторых, за счет разжижения связки, вымешанное и скатанное в шар "тесто" имеет тенденцию к рассыпчатости, если слишком резко-активно начать его "колбасить": нельзя просто так придавить этот гладкий, лоснящийся шар доской и одним движением крутануть его в колбасу - РАССЫПАЕТСЯ; в то время как 65/30/5 ВПОЛНЕ допускает такое обращение. Если же дейс твовать аккуратно-постепенно - все получается нормально. Преимущество "20/15" прежде всего в большом времени, в течение которого топливо остается в пластичном состоянии. Это очень важно при формовке длинных зарядов и каналов в НЕподогреваемых формах.

Сейчас я остановился на "65/25/10" - этот состав по своим механическим характеристикам занимает промежуточное положение между двумя вариантами, описанными выше. Ржавчину я еще туда месить не пробовал, но по опыту знаю, что она как правило улучшает все характеристики топлива - и механические (топливо становится более пластичным), и собственно "топливные" - шашка загорается намного легче и горит быстрее. Последнее, правда, нельзя рассматривать как "улучшение характеристик", поскольку скорость горения на импульсе не отражается, но возможность "разгона" открывает, в свою очередь, дополнительные возможности подбора геометрии заряда.
   
UA Non-conformist #17.07.2009 17:39  @-VMK-#17.07.2009 11:38
+
-
edit
 

Non-conformist

аксакал

Non-conformist>> но сахарное топливо, сожженное до такого веселого золотистого цвета, у меня просто НЕ загоралось.
-VMK-> Гори съвсем нормално.

Образец "золотистого топлива" состава 65/35/+1 (PN/Su/лимонная_кислота) в прошлом или позапрошлом году мне поджечь так и не удалось - в конце концов я удобрил им огород.

После серии экспериментов я пришел к выводу, что многие (если не все) доступные мне кислоты (я пробовал лимонную, аскорбиновую, уксусную, соляную, ортофосфорную) очень сильно ускоряют процесс терморазложения сахара, и поэтому я от них отказался в пользу сорбита; который, кроме того, что совершенно не меняет цвет сахара при нагревании, еще и существенно увеличивает время отверждения состава.

Кстати, упариваемый раствор с добавлением нескольких капель ортофосфорной кислоты (+1%), по запаху сильно напоминает компот из свежих фруктов. 8(
   
AD Реклама Google — средство выживания форумов :)
BG -VMK- #17.07.2009 18:56  @Non-conformist#17.07.2009 17:39
+
-
edit
 

-VMK-

опытный

Non-conformist> Образец "золотистого топлива" состава 65/35/+1 (PN/Su/лимонная_кислота)...

До този момент съм пробвал да получа рекристализиран карамел от някои достъпни подсладители, но неуспешно. Най-добри резултати се постигат с обикновена захар (Succrose) + 5 до 8 % "пластификатор". Ето някои варианти:

Неуспешни "R" състави:

Натриев нитрат/захар - NaNO3/Su 65/35 - втврдява се докато е горещо, не гори.
Калиев нитрат/фруктоза - KNO3/Fr 65,7/34,3 - пластично след изстиване, влажно, гори нестабилно
Калиев нитрат/сорбитол - KNO3/So 65/35 - Остава влага, остатъчна пластичност,гори нестабилно
Калиев нитрат/еритритол - KNO3/Er 65/35 - получава се като сух "пясък" (гранули); гори нестабилно.
   3.0.113.0.11
1 19 20 21 22 23 36

в начало страницы | новое
 
Поиск
Настройки
Твиттер сайта
Статистика
Рейтинг@Mail.ru