[image]

Българската следа :)

1 6 7 8 9 10 36

PerX

втянувшийся
Dvigatel : 20 mm lovnaya gilza 12 cal.
Toplivo: Sorbitol/KNO3 40/60

Поздравления Denpobedi ! Добро начало.

Любопитно филмче ;)

AR a_centaurus #01.03.2006 20:59
+
-
edit

a_centaurus

опытный

Мне кажется не очень эффективным твой способ поджига - с боковой поверхности. Я много занимаюсь темой igniter-preheater на базе композитного топлива для гибридных моторов и знаю проблему их поджига. И я её для себя решил раз и навсегда устанавливая пороховой инициатор с резистором в дополнительный канал, просверленный или сформованный в шашке и наглухо заклеивая его той же эпокси, смешанной с опилками топлива. Посмотри фото в топике ГРД: от тактики к практике. Изготовление igniter-preheater. И сегодняшний пост о огневом тесте такого микрограна на основе эпокси, potassium nitrate, ferrum oхidе и potassium perchlorate. Я бы если делал такую шашку для большого мотора, то воспламенял бы по схеме гибридного грана: игнитер в виде шашки меньшего диаметра (3/4 от основной) с инцертированным резистором вставлен в основную. Думаю, что длины в 15-20 мм будет достаточно. Удачи.

+
-
edit

metero

втянувшийся

Поздравления, Сашо!
Да ти е честито силното преживяване! продължавай все по -нагоре!
Май си се изкефил много, а? :)

DE angrydenpobedi #03.03.2006 16:59
+
-
edit

angrydenpobedi

новичок
Поздравления, Сашо!
Да ти е честито силното преживяване! продължавай все по -нагоре!
Май си се изкефил много, а? :)

Da mnogo! Imam ochte 8 broja za kefene! ti kak napredvach? Ne iskach li zalp?

Blagodarya ti da no tozi pat te |pozdravyavam na pravilnoto mesto|!

az darza do etikata! Vseki pomognal blagodaya i na tezi deto precat povetche!

+
-
edit

varban

администратор
★★★☆
Честит празник!

+
-
edit

metero

втянувшийся

Ами да, честит 3 март на всички!.
Для русско-читающих: 3 марта 1878 г - освобождение Болгарии от османского рабства ( русско-турецкая война)

+
-
edit

Piroman
Ignis Caelum

опытный

Поздравляю !

+
-
edit

IL Димитър #03.03.2006 23:09
+
-
edit

Димитър

втянувшийся

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ !
:)

+
-
edit

varban

администратор
★★★☆
В этот день, в 1878 году в пригороде Стамбула Сан-Стефано подписан мирный договор. Вот текст этого договора: Сан-Стефанский договор

AR a_centaurus #06.03.2006 19:58
+
-
edit

a_centaurus

опытный

Felicitaciones a todos nosotros!!! Ojala que en los tiempos modernos habria un ejemplo de la solaridad eslavia como este. (Поздравления всем нам! Если бы и в нынешние времена нашёлся такой пример славянской солидарности). Vivat para los heroes de Shipka y Plevna.

+
-
edit

metero

втянувшийся

Върбане,
Помниш ли какъв е състава на горивото на ракетните двигатели РМД-хх-х? Тези, българските,за които писа преди доста време, от 80-те?
Ти беше казвал, че е подобен на кибрита състав.
Днес летяха няколко от тях, отработилите миришеха на горяла гума, гадно, като ако спукаш гума с вътрешна и я отвориш да я лепиш- да не би все пак да са перхлоратни с бутадиенов каучук, пък и са малки, но яки доста..Ако отворим някой можем ли да познаем?
През цялото време де чудех какво съм настъпил с колата по полето :) докато не взех торбата с отработилите...

PerX

втянувшийся
Двигателите са с обикновен - ДБ - това е извън съмнение !
Меризмата идва от закъснителя който съдържа идитол ;)

+
-
edit

Borislav

новичок
Честит празник на всички, които се занимават с ракетомоделизъм и по някакъв начин са свързани с ракетите!

+
-
edit

averon

новичок
Здравейте,
От много време искам да направя своя ракета. В далечното минало съм правил експерименти с двигател от магнезий + калиев пермаганат + калиев бихромат (за забавяне). Но тъй като да се добие достатъчно количество магнезиев прах от бучка е трудно, прекратих заниманията си в тази област. Сега като се запознах с двигателите с захар/калиева селитра ми се иска да опитам пак. Но проблема с намирането на суровини пак стои актуален. Бихте ли споделили от къде се снабдявате с калиева селитра и доколко обикновенната селитра става за двигатели на тази основа.

поздрави от Стара Загора

PerX

втянувшийся
Бихте ли споделили от къде се снабдявате с калиева селитра

Калиев нитрат се продава от фирма "Марвин" .Склада и се намира в бившия Химснаб /по пътя за Хрищене/
доколко обикновенната селитра става за двигатели на тази основа.

Обикановенната амониева селитра не може да се ползва за такова гориво !

+
-
edit

metero

втянувшийся

Здравейте,
От много време искам да направя своя ракета....
....поздрави от Стара Загора

Здравей,
калиева селитра засега се намира лесно- в химическите магазини продват свободно ЧЗА, но е по-скъпа, 5-6 лв, а като тор аз купувам "Multi-K" и съм доволен. Опаковат го в Пазарджик, а казват че идва от Фанция.
Свържи се с Борислав - с лично съобщение оттук- от един град сте, той е вече понапреднал в карамелните горива. Като прочетеш достатъчно за да имаш конкретни въпроси, питай. За предпочитане е да намериш сорбит или поне глюкоза, със захар по -трудно се правят двигатели .
Разгледай материалите в 'ракетная мастерская", по- точно страниците на ракетаджиите , и много неща ще видиш, полезни.

+
-
edit

averon

новичок
От четенето започвам, а с материалите напреднах, намерих склад за калиева селитра (2,40 лв/кг) и сорбитол сироп (1,30 лв/кг) - та за него ми е въпроса. В каква форма трябва да е. Сироп ли е или на прах?
Мисля че след месец четене и проби ще мога да пусна първата ракета, но ще видим. Ще се пробвам да се свържа с Борисов.

п.с. За новаци като мен - Сорбитол = Е 420 подсладител има го като сироп. Доставя се от фирми които снабдяват сладкарските предприятия.

+
-
edit

Serge77

модератор

Если сорбитовый сироп доступен, можно попробовать его выпаривать при температуре 100-120С, может до 140С, но не выше. Нужно нагревать в широкой посуде, например на сковородке или на противне в духовке, время от времени взвешивать. Когда вес перестанет уменьшаться - значит сухое. Потом попробовать сделать из него топливо и измерить скорость горения.

+
-
edit

averon

новичок
УРА!!! намерих и сорбат на прах 10,50 лв/кг от фирма Тотем (офиса им в Стара Загора е в изчислителния център) и обещаха до 25.04.06 да ми доставят 1 кг. ...

PerX

втянувшийся
УРА!!! намерих и сорбат на прах 10,50 лв/кг

Малко скъпичко но все пак ;)
Продава се и глюкоза на прах за около 6лв/кг.При моите опити глюкозата е най-течлива и най-лесно се отливат заряди.
В Тотем продават ли калиева селитра ?

+
-
edit

Serge77

модератор

При моите опити глюкозата е най-течлива и най-лесно се отливат заряди.

Я правильно понял, у тебя топливо на глюкозе лучше течёт, чем топливо на сорбите?

+
-
edit

averon

новичок
да, продават днес взех 2кг- 5,62лв 98% ... имат и железех оксид, но 1 опаковка 900гр е около 14 лв, и мисля за запалките да слагам ръжда (шега). а

+
-
edit

metero

втянувшийся

УРА!!! намерих и сорбат на прах 10,50 лв/кг от фирма Тотем (офиса им в Стара Загора е в изчислителния център) и обещаха до 25.04.06 да ми доставят 1 кг. ...

А бе аз не съм химик, но май има разлика между сорбитол и сорбат, да не са ти предложили калиев сорбат? Не ти трябва :)
сорбит ( рус) = сорбитол ( бг) :)

+
-
edit

averon

новичок
изришно им повторих сорбитол, и че е подсладител за сладкарска дайност .... ще го видя на място и ако не е това което трябва, ще си си го ползват със здраве ...... дано са ме разбрали правилно.

1 6 7 8 9 10 36

в начало страницы | новое

Поиск
Настройки
Твиттер сайта
Статистика
Рейтинг@Mail.ru